Mitä on logoterapia?



Logoterapian mukaan jokainen ihminen syntyy maailmaan
tehtävä ja tarkoitus mukanaan. Ihmisen tehtäväksi jää tuon tarkoituksen löytäminen ja todeksi eläminen.

Logoterapian ihmiskäsityksen mukaan ihminen on fyysinen, psyykkissosiaalinen ja henkinen olento, jolla on tahto tarkoitukseen. Henkisen ulottuvuutensa ansiosta ihminen pystyy tekemään vapaita ja vastuullisia
valintoja.

Tarkoituksellinen elämä toteutuu tekemällä, kokemalla ja
asennoitumalla, eli luomalla, saamalla maailmassa jotakin aikaan, nauttimalla elämän tarjoamista elämyksistä, kauneudesta ja ihmissuhteista sekä suhtautumalla arvokkaasti kärsimyksiin, joita elämässä voi joutua kohtaamaan ja joita ei voi poistaa.

Logoterapian tavoitteena on auttaa ihmistä erilaisissa
elämäntilanteissa, myös muiden hoitomuotojen lisänä. Logoterapeuttinen konsultaatio voi olla paikallaan silloin kun tuntuu, että ”kaikki on hyvin, mutta…”

Tai kuten nykyisin televisiossa pyörivässä insertissä poika toteaa, että "ei minulla ole mitään kriisiä, mutta haluaisin jutella jonkun kanssa."

Logoterapian on perustanut wieniläinen psykiatrian ja neurologian professori Viktor E. Frankl.

Nimi logos juontuu kreikankielen tarkoitusta ilmaisevasta sanasta, puhutaan siis "terapiasta tarkoituksen avulla".

Logoterapian työstämisessä opiskeltavaan muotoon, on ison työn tehnyt Franklin oppilas saksalainen Elisabeth Lukas, joka on käynyt myös usemman kerran Suomessa luennoimassa ja auttamassa täkäläisen opetussunnitelman laadinnassa. Lukasin kursseille on osallistunut muiden muassa myös imatralainen psykologi, logoterapeutti LTI Tuula Katainen, jonka opetuksia minulla on ollut ilo olla ammentamassa vuodesta 2011 lähtien.


”Se, että olen elossa, on merkki siitä, että joku tai jokin
minua vielä tarvitsee. Eli tehtävät elämässä ovat vielä kesken.”